Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën otvorila v Číne tretí závod

03.07.2013 Celý región

New York 2. júla (TASR) - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën otvorila v Číne svoj tretí závod. Spoločnosť sa tak snaží posilniť si pozíciu na kľúčovom automobilovom trhu v čase, keď ju klesajúci dopyt v Európe núti na domácom území prepúšťať. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Výkonný riaditeľ automobilky Philippe Varin, ktorý pricestoval na slávnostné otvorenie závodu v meste Wu-chan v strednej Číne, uviedol, že závod by mal firme pomôcť do konca roka 2015 získať 5 % čínskeho trhu. Medzi štyrmi modelmi, ktoré sa v závode budú vyrábať, budú modely Citroën C-Elysee a Peugeot 301. Závod otvára francúzska automobilka spoločne s čínskou firmou Dongfeng Motor. Spoločnosti predpokladajú, že do konca roku 2015 vzrastie výrobná kapacita závodu o dve tretiny na 750.000 vozidiel ročne.

Expanzia Peugeotu v Číne je v ostrom kontraste s rušením pracovných miest vo Francúzsku. Spoločnosť zaznamenala za rok 2012 prevádzkovú stratu 576 miliónov eur a spustila reštrukturalizačný plán. Ten počíta s uzatvorením závodu pri Paríži a zrušením tisícok pracovných miest v krajine.

"Expanzia v Číne je pravdepodobne jediný spôsob, ako sa spoločnosť môže dostať z terajších problémov, ktoré má v Európe," povedal analytik Klaus Paur zo spoločnosti pre prieskum trhu Ipsos v Šanghaji. Predaj áut v Európe klesol v máji na 20-ročné minimum potom, ako rastúca nezamestnanosť znížila dopyt spotrebiteľov po náročnejších položkách. Na druhej strane predaj Dongfeng Peugeot Citroën v Číne vzrástol v 1. polroku tohto roka o 33 % na takmer 276.900 áut. Spoločnosť preto zvýšila prognózu predaja v Číne v tomto roku na 557.000 áut z pôvodne odhadovaných 500.000 vozidiel.
 

Vyberte región